Wetgeving

Op 4 oktober 2012 ondertekenden de 27 EU-lidstaten een overeenkomst over bindende energiebesparingen in de EU in de vorm van een Richtlijn energie-efficiëntie (EED, nr. 2012/27/EU). 

De achtergrond voor de richtlijn was de wens om in 2020 een 20% energiebesparing te bereiken, omdat uit de statusbeoordeling van de Europese Commissie bleek dat dit niet zou gebeuren als er geen verdere energiebesparingen zouden worden gestart.

Volgens de Richtlijn moeten alle EU-lidstaten uiterlijk op 31 december 2016 individuele metingen voor de eindgebruikers introduceren voor het verbruik zowel stadsverwarming en koeling, elektriciteit, aardgas en warm water.

Hier vindt u voorbeelden van de energie-efficiënte maatregelen: 

  1. Alle warmteverbruik moeten worden afgewikkeld volgens individuele meters.
  2. Er moet ten minste eenmaal per jaar een afrekening worden opgesteld en verdere factuurgegevens moeten ten minste tweemaal per jaar worden verstrekt.
  3. De eindgebruiker moet in staat zijn om recente afrekeningen te vergelijken met eerdere afrekeningen.
  4. De eindgebruiker moet informatie krijgen over hoe hij/zij meer kan leren over energie-efficiëntie, gebruikersprofielen en specificaties voor energieverbruikende apparatuur.
  5. Het individuele warmwaterverbruik moet worden afgewikkeld volgens de meters, indien dit technisch haalbaar en rendabel is. 

 De EU-richtlijn verscherpt de focus op het meten en visualiseren van het verbruik, en dat is precies wat Brunata doet. Uit empirische gegevens weten we dat de eindgebruikers hun verbruik met 10-40% verminderen als ze weten hoeveel ze gebruiken en wat het kost. Dit is natuurlijk zeer gunstig voor het milieu.

Wilt u meer weten over de andere voorwaarden, lees dan de volledige EU-richtlijn hier. U kunt ook contact opnemen met uw gemeente als u meer wilt weten over de wetgeving van uw land met betrekking tot het meten en factureren van het energieverbruik.

Vind uw lokale verkoopafdeling hier.